Ce sunt panourile solare termice?

Sistemele solare pot fi un plus de valoare pentru orice proprietate care necesită o sursă pentru producerea apei calde. Principalul avantaj este reducerea la facturile de energie în viitor. Încălzirea solară a apei vă poate furniza aproximativ 70% din necesarul de apă caldă.
Un colector solar (panou solar termic) este o instalaţie ce captează energia solară conţinută în razele soarelui și o transformă în energie termică. Deoarece aproape întregul spectru al radiaţiei solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul acestor colectoare este ridicat, fiind în jur de 60% – 75% .

Cum funcționează?

Componenta principală a colectorului solar este elementul absorbant care transformă energia razelor solare în energie termică și o cedează unui agent termic (apa, antigel). Cu ajutorul acestui agent termic, energia este preluată de la colector și este fie stocată, fie utilizată direct (ex. apa caldă de consum). Pentru a reduce pierderile termice inevitabile, este nevoie de o izolare termică a elementului absorbant de mediul înconjurător. Cea mai bună izolare termică se realizează cu ajutorul vidului.

Din ce sunt formate?

Colector (panou solar) – Dimensionare-Primul pas în alegerea sistemului este stabilirea numărului necesar de panouri. Unghiul de înclinare al panourilor trebuie să fie +/- 10 grade față de latitudinea locului. Încărcarea acoperișului nu trebuie neglijată iar sistemul de fixare trebuie ales cu grijă astfel încât să nu apară infiltrații prin acoperiș.
Boiler (recipient de stocare a apei calde) – Volumul și dimensiunea boilerului au de asemenea o importanță deosebită asupra poziționării în camera tehnică. Supradimensionarea sau subdimensionarea sistemelor nu crește performanța sistemului. Poziționarea boilerului se face de obicei în interior deoarece plasarea în exterior poate duce la deteriorarea boilerului și pierderea de energie. Datorită greutății boilerului trebuie calculată încărcarea planseului în camera tehnică.
Lichidul antiinghet – Lichidul care circulă prin panouri este de tip antigel Kit hidraulic cu sistem electronic de control – Analizează datele de la senzori și determină când este suficientă energie pentru colectare.
Vas de expansiune – este prevăzut în sistemul panourilor solare . Are rolul de protecție contra suprapresiunii când temperatura este ridicată și menținerea presiunii când fluidul are temperatură scăzută.

Câte tipuri de panouri termice există și care sunt acestea?

1. Sistem solar termic destinat încălzirii apei menajere
a.Sistem solar termic pasiv
– Este cel mai vândut sistem deoarece nu are sisteme auxiliare pentru a funcționa. Conține Panourile Solare și Boilerul
b.Sistem solar termic activ
(sistem care folosește diverse dispozitive în vederea transportului de căldură) – Sistemul este necesar atunci când recipientul (Boilerul) este poziționat la un nivel inferior panourilor solare.
2.Sistem solar destinat încălzirii habitatului (apă caldă + încălzire spațiu)
3. Sistem solar destinat încălzirii piscinelor acoperite

Ce trebuie să se știe înainte de a se instala un colector solar?

Cele mai cunoscute și frecvente utilizări ale colectoarelor solare sunt în prepararea apei calde
menajere. La montarea corespunzătoare a colectoarelor și a rezervorului, se poate asigura apa
necesară pentru spălat și baie pe o perioadă de cca. o jumătate de an (sezonul de
vară). Teoretic se poate asigura căldura necesară consumului casnic pe parcursul întregului an, dar în acest caz este nevoie de o suprafață mai mare acoperită cu colectoare, rezultând un exces de apă caldă pe perioada verii. La o astfel de supradimensionare, randamentul investiției semnificativ
mai mari va fi redus și nu va fi compensat de economia de combustibili fosili (gaz, păcura, lemn etc.) sau electricitate devenind nerentabil. Colectoarele dimensionate economic, pot înlocui sau completa sursele de energie termică într-un procent suficient de mare, contribuția la prepararea apei calde variind intre 30 % și 100%raportat la un an întreg.

2-6fe03b444f