Ce este energia eoliană?

Energia eoliană este energia vântului, o formă de energie regenerabilă. La început energia vântului era transformată în energie mecanică. Ea a fost folosită de la începuturile umanității ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcațiuni, iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt. Turbinele eoliene moderne transformă energia vântului în energie electrică producând între 50-60 KW (diametre de elice începând cu 1m) și 2-3MW putere (diametre de 60-100 m), cele mai multe generând între 500-1500 KW.

Avantajele energiei eoliene

Energia eoliană este printre formele de energie regenerabilă, care se pretează aplicațiilor la scară redusă. Piața mondială a energiei eoliene continuă să crească anual, cu o rată de 32% în ciuda constrângerilor legate de oferta limitată de turbine eoliene. Această dezvoltare arată că industria globală a energiei bazată pe forța vântului răspunde rapid provocării de a produce nivelul solicitat și reușește să-și susțină creșterea.” Creșterea accentuată din 2006 arată că cei care iau deciziile încep să ia în serios beneficiile pe care dezvoltarea energiei vântului le poate aduce. Pe de altă parte, nu putem uita că energia eoliană este o tehnologie nouă care necesită un cadru robust de reglementări şi implicare pentru a-şi atinge potențialul „, a declarat președintele Consiliului Mondial pentruEnergia Eoliana, Arthouros Zervos.

Cum funcţionează?

Un sistem modern ce alimentează o locuință folosind energie eoliană funcționează după următorul
principiu: o turbină este instalată în vârful unui turn înalt (pentru a avea acces direct la
curenții de aer, fără interferențe din partea clădirilor de la sol), colectează energie kinetică de la
vânt, pe care o transformă în electricitate folosind un sistem de conversie. O locuință tipică este deservită de o turbină eoliană și de un furnizor de electricitate local. Daca viteza vântului
este mai mică decât o valoare constructivă de la care turbina eoliană produce curent, atunci locuința este alimentată de la rețeaua electrică. Pe măsură ce viteza vântului crește, energia electrică furnizată de turbina eoliană alimentează locuința.
Dacă nu există consumatori pentru această energie, ea este introdusă în rețeaua electrică și vândută furnizorului local.În situația în care nu există un furnizor local de electricitate sau nu se poate introduce curentul produs de turbina eoliană în rețeaua electrică, există opțiunea  înmagazinării curentului în baterii pentru utilizarea ulterioară. Bateriile (de 12V, 24V, 48V) sunt conectate la un inversor care transformă curentul la voltajul electronicelor și electrocasnicelor din casă, adica 220V.
În funcție de complexitatea sistemului mai putem adăuga un controller, un contor (pentru a vedea producția instantanee de curent sau producția pe o perioadă predefinită) şi un circuit ce întrerupe transferul de curent de la turbină când bateriile sunt pline şi nu există consum în locuință. În zonele cu vânturi puternice este necesar și un sistem de oprire a turbinei, pentru a preveni deteriorarea acesteia.