Ce sunt panourile radiante?

Când vorbim despre panouri radiante infraroşu , vorbim despre panouri de încălzire a locuinţei ce funcţionează pe bază de radiaţii infraroşii (benefice pentru organism). Aceste tablouri radiante cu infraroşu transformă energia electrică în două componente: căldură radiantă şi căldură convectivă. Procentul de transformare este de 93-95% căldura radiantă, diferenţa reprezentând căldura convectivă.

Principiul de funcţionare

Ca şi principiu de funcţionare, încălzirea cu panouri radiante cu infraroşu funcţionează pe acelaşi principiu prin care Soarele încălzeşte pământul.

Încălzirea cu panouri radiante cu infraroşu, asemeni încălzirii solare, acţionează cu prioritate asupra obiectelor din raza de acţiune, încălzirea aerului realizându-se indirect de aceste obiecte. Prin acest principiu pierderile de căldură se reduc la minim, iar diferenţa de temperatură dintre podea şi tavan este foarte mică, comparativ cu alte sisteme de încălzire.

Cât de bune sunt panourile radiante. Avantaje

– Costurile cu achiziţia şi montarea panourilor radiante sunt mult mai mici în comparaţie cu instalarea unui sistem clasic de încălzire cu centrală termică şi radiatoare (calarifere). Punerea în funcţiune a panourilor radiante se face într-un timp relativ scurt, 2-3 ore, şi nu necesită lucrări complexe de construcţii şi de instalaţii.

– Dacă nu aveţi contraindicaţii medicale, încălzirea cu panouri radiante infraroşii poate avea efecte benefice asupra corpului uman: stimulează circulaţia sângelui – hipotensivi, nu există mişcare/ circulaţie de aer în cameră, deci nici mişcare de praf, mirosuri, nu se usucă aerul: astm bronşic sau afecţiuni reumatice severe.

– Sunt recomandate în special pentru încăperi/spaţii cu înălţime mare, mai mare de 4-6 metri, acolo unde încălzirea cu surse convenţionale/clasice nu este eficientă deoarece s-ar încălzi inutil un volum foarte mare de aer, implicit cu costuri ridicate.

– Încălzirea cu panouri radiante infraroşu este sigură atât în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea persoanelor, cât şi în ceea ce priveşte siguranţa şi stabilitate în funcţionare: nu lucrează cu lichide sau abur sub presiune, risc scăzut la incendiu şi nu poluează.

– Au o durată de viaţă de 10-15 ani şi nu necesită întreţinere specială.

– Instalarea de panouri radiante nu este supusă/limitată de existenţa unor prescripţii tehnice legislative, deci nu sunt necesare/oligatorii avize sau autorizaţii, iar montajul poate fi făcut chiar de către beneficiar fără a fi nevoie de experienţă în instalarea de sisteme şi instalaţii termice.

– Sunt ecologice: nu degajă fum, noxe, CO, etc.