Cum funcționează o instalație cu panouri solare fotovoltaice?

Panourile solare fotovoltaice sunt confecţionate din celule fotovoltaice. Aceste celule fotovoltaice sunt făcute din straturi de materiale semiconductoare. Energia solară ajunsă pe suprafaţa panoului solar fotovoltaic, crează un câmp electric între aceste straturi şi astfel se produce curent electric. Intensitatea luminii determină cantitatea curentului produs.

Ce fel de curent produc panourile fotovoltaice?

Panourile solare fotovoltaice pot produce curent şi în zilele noroase captând lumina difuză printre nori. Panourile solare fotovoltaice produc curent continuu care este transformat de invertor în
curent alternativ de 220V/50Hz (folosit in uz casnic).

Cât produce un sistem fotovoltaic?

Sistemele fotovoltaice au producții cu fluctuaţii foarte mari în decursul unui an: într-o zi cu cerul senin în luna iunie poate produce de 5 ori mai mult decât într-o zi noroasă din decembrie. Din acest motiv, producţia sistemelor se calculează pe producţii anuale, care se pot calcula în funcţie de amplasamentul, orientarea şi înclinaţia panourilor.
În general se poate afirma, că un sistem de puterea instalata de 1 kWp, în România, orientat către sud, cu înclinaţia de 35 40 grade poate produce anual în jur de 1150kWh, în funcţie de zona geografică.

Se poate afirma, că România are condiţii de radiaţii solare bune, mult mai bune de exemplu decât Germania sau Austria, unde, cu toate că nu există condiţii ideale, se realizează investiţii masive în domeniul energiei solare.

În ceea ce priveşte zonele geografice din România, cele mai puternice radiaţii solare sunt în Dobrogea, Oltenia şi Muntenia. Radiaţiile solare sunt bune şi în Banat, Crişana, centrul Transilvaniei şi partea estică a Moldovei.
 
Cele mai slabe radiaţii din ţară sunt în regiunile montane, dar şi acestea sunt egale sau superioare faţă de radiaţiile medii din Germania, spre exemplu.

Tipuri de instalații solare fotovoltaice

2-8ef5d431a1Sisteme fotovoltaice tip insulă
Componentele instalației fotovoltaice tip insulă: panouri solare fotovoltaice, invertor, regulator de incărcare, acumulatori.
Domenii de aplicare: la case de locuit/case de vacanţă care nu se pot racorda la reţeaua naţională de electricitate, sau la case “autonome”.
Avantaje / dezavantaje instalații fotovoltaice tip insulă:
 – nu poate furniza necesarul de energie electrică tot anul, în principiu iarna, când radiaţia solară este foarte redusă
– este nevoie de alte surse, de exemplu un generator de curent pe combustibil, care poate completa necesarul de energie
în ceea ce priveşte costurile, un astfel de sistem costă aproximativ dublu faţă de un sistem conectat la reţea, din acest motiv este recomandat in zone fără electricitate sau unde conectarea la reţea este foarte costisitoare
 sistemele tip insulă necesită intreţinere, necesită acumulatori speciali.
– ca şi avantaj se poate aminti faptul, că veţi fi independenţi de reţeaua de electricitate, nu veţi fi afectat de eventualele întreruperi de curent, şi nici de preţul în creştere a electricităţii,respectiv faptul că instalrea unui sistem fotovoltaic tip insulă nu necesită autorizări.
3-9c5635499bSisteme fotovoltaice conectate la reţea
Componentele instalației fotovoltaice conectate la rețea: panouri solare fotovoltaice, invertor.
Domenii de aplicare: la orice locuinţă care poate fi autorizată la conectare la reţea
Avantaje / dezavantaje instalații fotovoltaice legate la rețea:
 – ca şi avantaje, putem enumera următoarele: nu necesită întreţinere, surplusul deelectricitate produs la un moment dat este preluat de reţea, şi se va compensa cu consumul de energie
– costurile de implementare sunt mai reduse faţă de sistemele tip insulă.
– pe de altă parte:necesită autorizări şi contracte cu autorităţile din domeniu!
 în cazul unei întreruperi de curent, nici sistemul fotovoltaic nu va furniza energie.
 
 
 

    Your Name (required)

    Your Email (required)

    Subject

    Your Message

    Ofertă apă caldă şi/sau încălzire

    Casa-Verde-septembrie-2015-1

    Casa-Verde-septembrie-2015-3

    Casa-Verde-septembrie-2015-4